Logicollege

Inleiding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leerdoelen
Je leert in deze Module de verschillende soorten voorraad kennen zoals die binnen een bedrijf kunnen voor komen. Daarbij kijk je vooral naar de logistieke functies die voorraden kunnen vervullen. Je leert ook rekenen aan doorlooptijden en het effect daarvan op de voorraad onderhandenwerk of de voorraad die zich in transport bevindt.
In het laatste hoofdstuk leer je vooral over de economische kant van voorraad: de kosten en de risico’s.

Inleiding

Voorraden kun je binnen je onderneming in verschillende verschijningsvormen tegenkomen. We zullen er een aantal van noemen, met als voorbeelden voorraden die je kunt verwachten in een industriële bakkerij:

  • In een bakkerij bijvoorbeeld diverse soorten bloem, een paar soorten suiker, eieren of eipoeder, boter, room en melk of melkpoeder, gist en bakpoeder, zout, geleer- en conserveermiddel, geur- en smaakstoffen, noten, spijs, gedroogde- en verse vruchten.
  • Pakpapier, verschillende maten showdozen (opgevouwen), papieren inlegvelletjes, stickers en plakband,
  • Bijvoorbeeld amandelspijs, taartbodems en platen bladerdeeg, als de bakkerij die bij derden zou inkopen.
  • Hoofd- en subcomponenten, zoals in eigen huis gemaakte taartbodems, en banketbakkersroom,
  • Zoals bijvoorbeeld gebakjes, taarten en vlaaien, compleet met vulling in de diepvries, nog zonder garnering met verse slagroom of vers fruit en zonder verpakking.
  • Gekoeld opgeslagen gereed product: vlaaien en taarten, compleet met slagroom en/of vers fruit, per stuk verpakt in een doos (verkoopverpakking), per 12 dozen in een krat (handlingseenheid), en met 16 kratten in een rolcontainer (transporteenheid),
  • Bakvormen, bakplaten, gardes, mixers, spatels en spuitmonden.
  • Bijvoorbeeld kneedarmen en aandrijfsnaren voor de deegmachine.

Al die voorraadvormen hebben gemeen dat ze dienen als een buffer. Ze ontkoppelen twee processen. De voorraad taartbodems bijvoorbeeld, maakt het mogelijk om enerzijds heel efficiënt te produceren met een massaproductieproces om lang houdbare bodems te bakken, en anderzijds een proces waarin veel kleinere aantallen vlaaien met verse ingrediënten worden gemaakt van de bodems.

  Figuur 1: ontkoppeling van 2 processen

Door toevoeging van verschillende componenten veranderen de uniforme bodems in verschillende soorten vlaaien, ze worden specifiek gemaakt. En tegelijk wordt het een minder lang houdbaar product.

Voorraad kan ook andere functies vervullen dan het ontkoppelen van processen. In deze Module gaan we in op die verschillende functies.